Cunostinte mai apropiate sau mai indepartate ma suna zilele acestea sa ma intrebe ce le recomand sa vada la Festivalul „Enescu". Evident ca trebuie sa nuantez in functie de gradul de interes al respectivului, de motivul pentru care se duce la concert si chiar de nivelul de experienta intr-ale muzicii clasice. Asadar, o impartire pe categorii este utila in primul rând pentru cei care doresc sa-si achizitioneze bilete la festival.
Categoria incepatori
Sunt persoane carora le-as recomanda cu precadere noua serie a festivalului, „Teme clasice in versiuni moderne". Este clar ca, in ultimii zece ani, festivalul nostru, care a depasit jumatate de secol de existenta, a devenit si un eveniment monden. Pentru cei care nu au avut pâna acum alt contact cu muzica clasica in afara soneriei telefonului mobil, concertele care incep in seara de 19 septembrie la Opera, cu The Silk Road Ensemble with Yo-Yo Ma, si continua seara de seara la Sala Auditorium sunt cele mai potrivite. Le puteti gasi programul exact pe site-ul festivalului, www.festivalenescu.ro, cautându-le in perioada 19-25 septembrie. Dar sa nu credeti ca este vorba despre concerte populare... Sunt reprezentatii in care genurile muzicale se intersecteaza, se aude clasic, jazz, world music si nu numai, iar capacitatea de relationare a spectatorului este pusa la incercare.
Categoria celor aflati in carenta de timp
Daca sunteti siguri ca vreti sa vedeti câteva concerte, dar timpul nu va permite sa dedicati decât 2-3 seri acestui eveniment, cred ca trebuie sa le selectati din ciclul "Mari orchestre ale lumii", toate reprezentatiile fiind programate la ora 19.30, la Sala Palatului, incepând cu 8 septembrie. Primul concert este semnat de Filarmonica "George Enescu" dirijata de Maxim Vengerov, solisti Alexandru Tomescu – vioara, Horia Mihail – pian, Razvan Suma – violoncel in „Tri