Cea mai grava criza imobiliara din SUA de dupa anii '30 scade in intensitate dupa ce vanzarile de case noi au crescut cu aproape 10% in luna iulie comparativ cu mai, scrie The New York Times.
Departamentul de Comert a anuntat ca vanzarile de case noi au crescut cu 9,6% in iulie, pana la 433.000 de locuinte. Pe de alta parte, in luna iunie s-a putut observa si o crestere a preturilor in 18 dintre cele 20 de mari orase din Statele Unite.
Preturile caselor deja existente au urcat pana la un nivel maxim pentru ultimii doi ani, in timp ce vanzarile de case noi au crescut pentru a patra luna consecutiv.
Sectorul imobiliar este cel care a stat la baza actualei crize de la nivel mondial si este totodata cel asteptat sa scoata economia americana din recesiune.
Revenirea pietei era de asteptat
"Se simte in aer schimbarea", a spus Robert Shiller, profesor la Universitatea Yale, care impreuna cu economistul Karl Case, a creat in anii '80 indicii pentru sectorul imobiliar utilizati astazi de Standard & Poor's. "Dupa trei ani de declin, am putea fi martorii unei rasturnari de situatie."
Preturile reduse ale proprietatilor imobiliare si programele guvernamentale de stimulare economica au animat cererea si au redus oferta de locuinte deja existente pana la un nivel minim pentru ultimii doi ani, in timp ce stocul de locuinte noi a coborat pana la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani.
Vanzarile sectorului imobiliar sprijina consumul, principalul motor de crestere al economiei, responsabil pentru 70% din avansul acesteia, deoarece noii proprietari vor cumpara si obiecte pentru noua casa.
Indicele pretului caselor al S&P/Case-Schiller, care analizeaza 20 de zone metropolitane, a indicat o crestere a preturilor in 18 orase in luna iunie. Detroit si Las Vegas au fost singurele orase unde s-a mentinut trendul descendent. Indicele nationa