Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti Laura Andrei a anunţat vineri că magistraţii instanţei suspendă, începând de luni toate activităţile, cu excepţia cauzelor cu arestaţi şi a cererilor de mandat de arestare şi a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale. Adunarea Generală a judecătorilor, întrunită ieri, a constatat un dezechilibru vizibil în modul de salarizare propus de legea unică şi o încălcare a articolului 1 din Constituţie, care prevede că cele trei puteri în stat sunt egale. Toate celelalte cauze şi cereri vor primi termene de judecată pe o perioadă mai îndelungată de timp. Angajaţii Biroului Apostile vor primi şi înregistra, în continuare, cereri, indicând solicitanţilor cum trebuie să procedeze în situaţia actuală.
La Oficiul Registrului Comerţului activitatea rămâne neschimbată, cu o singură şedinţă pe lună. În plus judecătorii Tribunalului vor refuza categoric desemnarea în birourile electorale şi vor semna o cerere în acest sens. Începând de la 1 septembrie, orice contact cu publicul, al grefierilor va înceta.
"Protestele se fac cu respectarea legii. Amânările vor fi pronunţate în şedinţe publice, iar magistraţii vor prezenta motivul lor. În absenţa unei justiţii independente nu putem vorbi, oricum, de interesul justiţiabilului. Accesul la justiţie nu va fi îngrădit, cererile se vor putea trimite prin poştă sau în format electronic şi vor fi procesate, dar soluţionate pe o perioadă mai îndelungată de timp", a explicat Laura Andrei.
Andrei a subliniat că legea unică de salarizare reprezintă o lezare directă a independenţei judecătorilor şi nu încurajează rămânerea în sistem. Ea a precizat că, în afară de CSM, care la rândul lui nu a fost primit la discuţii pe tema legii, nimeni nu a cerut magistraţilor un punct de vedere. În cadrul Adunării