Avem unul dintre cele mai bogate fonduri de vanatoare din Europa, dar suntem codasi cand e vorba sa facem bani din vanat! Politici proaste, strategii incoerente, braconaj si rea vointa - acesta este tabloul complet al celei care ar putea deveni una dintre cele mai profitabile industrii din Romania. Castigam de 500 de ori mai putini bani fata de Spania, care a incasat in 2008 jumatate de miliard de euro din vanatoare.
Romania, paradisul vanatului sau mai bine zis al vanatorilor. Zeci de specii, unele disparute in Europa, altele pe cale de a disparea, isi mai gasesc inca salasul la noi. Dupa 50 de ani de protectionism excesiv, am reusit sa conservam una dintre cele mai frumoase si mai bogate faune europene. A fost ambitia lui Nicolae Ceausescu, care voia sa aiba cel mai bun vanat. In paralel, exista deja o traditie a cluburilor vanatoresti, inca de pe vremea regalitatii, iar clima si relieful au favorizat perpetuarea vanatului de calitate.
Avem ursi cat n-are Europa, avem lupi cat tot continentul, rasul si pisica salbatica au supravietuit la noi in paduri, la fel si zecile de mii de exemplare de mistret sau caprior. Abundenta si, totusi, saracie lucie. Am fi putut avea averi, dar n-am stiut sa ne administram. Tot ce castiga statul de pe urma vanatului e folosit pentru acoperirea gaurilor negre din ministerul agriculturii. Si, intre timp, tari cu fauna mult mai saraca - Ungaria, Cehia, Germania - se imbogatesc din vanatoare.
Toata lumea vrea sa scoata bani din aceasta activitate. Spre exemplu, Romania realizeaza din vanatoare cam 5-6 milioane anual, din care regia face 3,6- 3,8 milioane de euro, in timp ce in Spania se obtin din activitatea de vanatoare 500 de milioane de euro, Ungaria, care e langa noi si e de 3 ori mai mica - 50 de milioane de euro, Germania - 350 de milioane...
Cu Podisul Transilvaniei, D-zeu a fost darnic. I-a dat capr