Steaua - Dinamo a fost încă de la începuturi un meci aparte, cu mult mai multă încărcătură emoţională decât oricare altă partidă din campionatul intern. Sursa: Octavian Cocoloș
Încă de la primele jocuri, miza era nu numai una sportivă, ci şi hrănirea orgoliilor „ministeriale”. Se ştie că încă de la primul meci, disputat pe 20 noiembrie 1948 - CSCA - Dinamo A 0-1 (n.r. - aşa se numeau atunci cele două rivale) -, jucătorii s-au bătut pe teren.
La începutul anilor ’50, luptele din tribune dintre militari şi miliţieni au ajuns în discuţia mai marilor partidului comunist. Cu timpul, cele două echipe au devenit cele mai galonate formaţii din fotbalul românesc. Ele au atras mase largi de suporteri, dar, pe cât sunt de iubite de fanaticii lor suporteri, pe atât sunt şi de hulite de fanii celorlalte formaţii.
În timp, Steaua - Dinamo şi-a câştigat renumele de eternul derby. Nici steliştii, nici dinamoviştii nu acceptă imixtiunea altor echipe când vine vorba de sintagma „unicul derby”.
Dănciulescu, cele mai multe meciuri şi goluri în derby
Statistica derby-ului le dă ambelor rivale motive de mândrie.
Palmaresul direct al meciurilor Steaua - Dinamo din campionat le este favorabil „câinilor”: 120 de meciuri, 34 de victorii Steaua, 45 de remize şi 41 de victorii Dinamo, golaveraj 162-163.
Ionel Dănciulescu este jucătorul care a jucat de cele mai multe ori în derby- uri: 25 de meciuri (16 pentru Dinamo şi 9 pentru Steaua). „Corbul” este şi golgheterul derby-ului, cu 11 reuşite (6 pentru Steaua, 5 pentru Dinamo).
Steaua a avut 9 ani fără înfrângere în faţa rivalilor şi 18 ani fără eşec în Ghencea.
Dinamo are cel mai lung şir de victorii consecutive: 6 (în perioada 1969- 1972). „Câinii” se mai laudă şi cu 12 ani fără eşec în deplasare (1967-1979).
Cea mai ma