Romania avea, la sfarsitul anului trecut, 80 de angajati in sistemul public, raportat la mia de locuitori, cu 19 mai mult decat in Italia, 15 mai mult fata de Spania si cu 11 mai multi salariati decat in Germania, arata un studiu realizat de compania de consultanta A.T. Kearney.
In sistemul public local erau inregistrati, la sfarsitul lui 2008, 1,72 de milioane de salariati, in scadere cu 10,4% fata 2005.
Pe primele locuri se afla Norvegia si Rusia, cu 182, respectiv 153 de salariati la mia de locuitori.
“Romania are mai multi angajati in sistemul public la mia de locuitori decat tari ca Italia sau Spania, din cauza ca statul detine inca destule companii ineficiente in domenii ca transporturi, utilitati sau productie. Insa, daca ne uitam la aceste tari putem observa ca au mai multi angajati decat Romania in Administratia Publica, Aparare si Protectie Sociala”, spune Michael Weiss, vicepresedinte A.T. Kearney.
Cei mai multi angajati din sistemul public local sunt in Administratie Publica, Aparare si Protectie Sociala, respectiv 22,1 la mia de locuitori, educatie – 17,3 si sanatate – 14,6. Pe de alta parte, cel mai mic numar de angajati din sistemul public national la mia de locuitori sunt in zona intermedierilor financiare, respectiv 0,89 salariati.
Comparativ, Spania are 21,56 de angajati in Administratia Publica, Aparare si Protectie Sociala.
“Sectorul public din Romania nu sufera din cauza numarului de salariati, ci de pe urma calitatii si a productivitatii. O reducere numerica a bugetarilor nu va duce la eliminarea problemelor”, afirma Weiss.
Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a spus recent ca numarul bugetarilor urmeaza sa fie redus de la circa 1,4 milioane de persoane, in prezent, la 1,06 milioane de salariati, pana in 2015.
Analiza citata noteaza ca o problema mult mai importanta decat numarul angajatilor din siste