Pe fondul crizei, numărul infracţiunilor creşte de la o lună la alta, în special în rândul firmelor mici.
Pentru sute de firme din judeţ, evaziunea fiscală este o sursă de câştig, care însă prejudiciază bugetul statului. Acţiunile de control din ultima lună ale comisarilor Gărzii Financiare Bacău i-au condus pe aceştia spre o concluzie clară: tot mai multe societăţi din judeţ practică evaziunea fiscală.
Domeniile de activitate în care se întâmplă acest lucru sunt dintre cele mai diverse, de la panificaţie, comerţ cu fructe şi legume, până la producţie. Garda Financiară a aplicat în ultimele 30 de zile amenzi în valoare de 311.850 de lei, pentru 337 de contravenţii.
800 de tone de făină vândute fără acte
Mai grave sunt însă cazurile în care s-au făcut sesizări penale. În domeniul achiziţiilor intracomunitare, comisarii au instrumentat cazul unei firme private care a achiziţionat 800 de tone de făină şi tărâţe din Ungaria. Produsele au fost introduse pe piaţa băcăuană fără să fi fost înregistrate în evidenţa contabilă. A rezultat un prejudiciu de circa 360.000 de lei. Comisarii Gărzii Financiare Bacău au avut mult de lucru cu evazioniştii.
O altă societate este anchetată pentru neînregistrarea a 500 de tone de făină în evidenţa contabilă. Prejudiciul este de circa 240.000 de lei. Alte şase întreprinderi sunt în situaţii similare. „Sunt activităţi ilicite care cresc de la o zi la alta. Ceea ce facem noi este oarecum tardiv, având în vedere că uneori este vorba de fenomene care s-au produs deja, dar putem spera că le vom stăpâni“, a afirmat Dinu Romaşcanu, director în cadrul Gărzii Financiare.
Controalele nu-i bucură pe afacerişti. „Am o afacere mică, din care reuşesc să trăiesc normal. Dacă vin toate instituţiile şi ne amendează cu 10.000 de lei pentru orice hârtie lipsă, mai bine închidem tot“, a declarat I