Temperaturile ridicate şi condiţiile precare din unităţile alimentare afectează carnea din comerţ. Canicula reprezintă un mare pericol pentru calitatea cărnii din magazinele mureşene. Temperaturile calde din ultimul timp au dus la un număr tot mai mare de reclamaţii la Protecţia Consumatorului cu privire la carnea comercializată în magazinele alimentare sau în restaurante. Ca urmare a situaţiei alarmante semnalată de localnici, unităţi alimentare din întreg judeţul au fost verificate în această lună de inspectorii de la CJPC Mureş, iar rezultatele au fost şocante. În urma controalelor a fost scoasă de la vânzare aproape un sfert de tonă de carne stricată şi au fost aplicate 42 de amenzi în valoare totală de 121.000 de lei.
„Evident, căldura e un factor în ceea ce priveşte afectarea calităţii cărnii. De aceea, le cer mureşenilor să aibe grijă ce carne cumpără, sau din ce restaurant îşi cumpără de mâncare, pentru că riscurile de îmbolnăvire există la tot pasul în această perioadă”, a declarat Alexandru Presecan, directorul CJPC Mureş.
Mureşenii sunt sfătuiţi să cumpere carne numai dacă aceasta este depozitată la temperaturi scăzute şi în spaţii curate. Carnea preparată, precum kaizerul ori salamul, trebuie păstrate în ambalajul original pentru prevenirea oricărei contaminări. După deschidere, ele trebuie consumate repede sau păstrate în containere etanşe pentru ca frigiderul să nu miroase neplăcut, iar produsele să nu se strice.
Carne expirată pentru mureşeni
Pe lângă caniculă, neglijenţa comercianţilor reprezintă un alt pericol pentru sănătatea clienţilor. „Am descoperit foarte multe nereguli la comercializarea cărnii şi a produselor din carne. De exemplu, un fast food din Târgu-Mureş comercializa cârnaţi expiraţi de 22 de zile, iar la Sânişor inspectorii noştri au găsit pastă de mici expirată de 8 zile”, a co