Şcoala de Arte din Târgu Mureş, instituţia publică de cultură din subordinea Consiliului Judeţean, cu profil de învăţământ artistic şi de însuşire a meşteşugurilor tradiţionale, va fi reorganizată deoarece are programe de studiu neacreditate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii. Problema a fost semnalată ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita, când în şedinţa CJ a fost discutat proiectul de hotărâre pentru majorarea unor taxe şi tarife percepute de instituţiile de cultură.
“De patru ani mă lupt ca acitivitatea acolo să fie legală”, a susţinut preşedintele CJ.
Directorul Şcolii de Arte, Lelia Albu, a susţinut însă că acreditarea tuturor secţiilor nu este posibilă întrucât există şi cursanţi minori sau profiluri care nu se regăsesc în codurile CAEN. “Am propus să creăm un centru de evaluare, unde cei care doresc să poată susţină un examen pentru certificarea competenţelor pentru piaţa muncii. Nu toată lumea este interesată însă de acest lucru, nu este doar problema noastră ci a tuturor unităţilor de profil din ţară”, a declarat Albu.
Executivul CJ nu a fost însă de acord. “Acel centru ar acoperi toate delăsările de până acum, oamenii ar fi supuşi unui nou examen, alţi bani, altă distracţie”, a susţinut Lokodi Edita.
Menţionăm că ieri au fost propuse noi taxe pentru unităţile de cultură subordonate CJ, însă proiectul de hotârâre a fost retras din dezabatere, mai mulţi consilieri au considerat că majorarea tarifelor nu este suficient fundamentată. “Managerii acestor instituţii să găsească şi alte soluţii decât o indexare aritmetică a preţurilor în funcţie de inflaţie. Să fie mai activi, să-şi facă promovare, să atragă public, sunt şi alte modalităţi de a creşte gradul de autofinanţare”, a exemplificat consilierul Akos Mora.
Noile taxe şi tarife la instituţiile de cultură