Rămâne totdeauna o surpriză constatarea că între oamenii foarte cunoscuţi, remarcaţi în toate domeniile ştiinţelor şi artelor – literatură, pictură, muzică – au fost şi sunt nu puţini MEDICI. (...)
O confirmare este apariţia recentă a cărţii scrisă de doctorul Dinu Brafman: MEDICUL… ZOON POLITIKÒN, cu subtitlul: Medicii în jocul „de-a politica“ (Editura Domino®, 2008). După ce a analizat, istoric şi estetic, legătura între medicină şi artele plastice, în cartea „Artele plastice sub semnul lui Aesculap“ (Editura „Ştiinţă şi tehnică“, 2001), lucrarea „Sisif înfruntă pe Than Publicitate atos“, cu subtitlul: „Lupta Medicului cu Moartea“ (Editura Paideia, 2002), este o reprezentare în imagini, cu un gând de admiraţie pentru încercarea medicului de a smulge morţii pe cei în primejdie. A treia carte este „Medicina şi arhitectura… profesii umaniste“ (Editura Pro Transilvania, 2005). (...) Autorul este un erudit, cunoaşte bine ştiinţa medicală şi a lucrat în specialitatea Medicină de urgenţă, unde secundele au contat pentru salvarea vieţii. În acelaşi timp, polivalenţele moştenite de la tatăl medic, precum şi cele obţinute printr-o vastă lectură din toate domeniile artei au condus la dorinţa de a comunica tuturor din preaplinul acumulat. Pe lângă „Povestea cărţii“, notele şi glosarul bogat însoţitor satisfac cititorul dornic de a cunoaşte realitatea.
Mai ales, meritul cărţii este de a arăta în modul cel mai documentat că există limite în dorinţa de a conduce „res publicae“ şi că orice medic este un mic erou în războiul cu boala şi moartea, dacă îl redă pe om familiei şi ţării. Când îşi asumă grija conducerii societăţii, e bine să o facă dacă e sigur de un rezultat favorabil.
Numai prin cunoaşterea trecutului putem să ne apărăm de greşeli şi să realizăm un viitor mai luminos. (...) Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medical