Somajul, mentinerea costurilor de creditare la un nivel ridicat, pierderile postate de companii, datoriile acestora si incheierea programelor de stimulare ar putea incetini sau chiar zadarnici iesirea din criza.
Economia mondiala isi revine incet, dar sigur, asta afirma cei mai multi economisti, care considera ca cea mai dificila perioada a trecut, insa in viitorul apropiat, afirma ei, nu ne putem astepta la o perioada infloritoare, ci din contra, la o perioada dificila, presarata cu obstacole care ar putea incetini revenirea economiei mondiale.
Ben Bernanke, presedintele Fed, este unul dintre cei care spun ca economia mondiala isi revine din cea mai puternica recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. El recunoaste insa ca procesul nu va fi unul lent.
"Perspectivele pentru intoarcerea pe crestere in viitorul apropiat sunt imbucuratoare, insa pericolul unor obstacole importante persista", chiar si posibilitatea ca firmele din sectorul financiar sa continue sa posteze pierderi, a declarat Ben Bernanke.
In concordanta cu afirmatiile lui Bernanke, Jean Claude Trichet, seful BCE, afirma ca economiei mondiale i se infatiseaza un "drum presarat cu obstacole".
Somajul taie apetitul pentru consum
Economiile mari ies din recesiune sau sunt pe punctul de a se intoarce pe crestere, dar cu toate acestea, somajul continua sa reprezinte o problema pentru toate statele lumii. Spania, de exemplu, este nevoita sa se lupte cu o rata a somajului record de aproape 18%. Nici Germania, care s-a intors pe crestere in trimestrul doi, nu sta mai bine la acest capitol, rata somajului de 8,3% in iulie reprezentand o valoare record pentru statul cu cea mai puternica economie din Europa.
In cazul Statelor Unite, economistii estimeaza ca economia se va intoarce pe crestere in acest an, insa sunt de parere ca rata somajului poate depasi 10%. Aceasta