Rata şomajului din Japonia, a doua mare economie a lumii, a urcat de la 5,4% în iunie la 5,7% în iulie, cel mai mare nivel înregistrat după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar deflaţia s-a accelerat, a anunţat guvernul japonez. Recordul precedent în privinţa ratei şomajului, înregistrat în 2003, a fost de 5,5%. În iulie, unui număr de 100 de cereri de locuri de muncă i-au revenit 42 de oferte de angajare, cea mai redusă cifră înregistrată vreodată de autorităţile nipone.
Rata şomajului din Japonia, a doua mare economie a lumii, a urcat de la 5,4% în iunie la 5,7% în iulie, cel mai mare nivel înregistrat după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar deflaţia s-a accelerat, a anunţat guvernul japonez.
Recordul precedent în privinţa ratei şomajului, înregistrat în 2003, a fost de 5,5%. În iulie, unui număr de 100 de cereri de locuri de muncă i-au revenit 42 de oferte de angajare, cea mai redusă cifră înregistrată vreodată de autorităţile nipone. La finele lunii, în Japonia erau aproape 3,6 milioane de şomeri, cu 40% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Nivelul populaţiei active s-a diminuat cu 0,5%, la 66,3 milioane de persoane.
Concedieri masive în ultima perioadă
Companiile nipone, afectate de scăderea dramatică a exporturilor din cauza crizei economice, au recurs masiv la concedieri în ultimele luni. Problemele de pe piaţa muncii au fost accentuate şi de faptul că unul din trei muncitori japonezi lucrează temporar sau cu jumătate de normă.
"Condiţiile de pe piaţa muncii n-au încetat să se degradeze, ceea ce deprimă populaţia şi creează un cerc vicios pentru economie. Cererea internă este foarte slabă, iar presiunile deflaţioniste vor creşte", a declarat Naoko Ogata, economist al Japan Research Institute.
Preţurile de consum au înregistrat în iulie o scădere record de 2,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Cifr