Stejarul secular din comuna Fălcoiu şi izvoarele de la Dobrun şi Grădinari au devenit arii protejate de interes local prin hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliului Judeţean Olt.
La Fălcoiu, aria care beneficiază de un regim special de protecţie şi conservare este un stejar secular, declarat monument al naturii, arbore aflat în centrul civic al comunei, în faţa şcolii generale. Conform specialiştilor, stejarul are aproximativ 400 de ani şi o tulpină cu circumferinţa de 4,6 metri. Importanţa pentru comună a stejarului secular este demonstrată de stema localităţii, o ramură de stejar cu cinci ghinde - localitatea cu cele cinci sate ale sale.
A mai devenit arie protejată şi izvorul cu apă potabilă din comuna Grădinari, situat la poalele Bisericii „Sf. Gheorghe“, monument istoric datând din prima jumătate a secolului al XVI-lea. Izvorul este una dintre puţinele surse de apă din zonă care nu au fost afectate de apariţia nitriţilor şi nitraţilor. Cu ani în urmă, în preajma lui se desfăşurau horele satului, iar mai apoi a fost locul de joacă preferat de copiii de la unităţile şcolare din apropiere.
În comuna Dobrun, izvoarele naturale Valea Mică, Bibianu, Dobruneanu şi Valea Mare au fost şi ele declarate arii protejate. Administraţia locală din Dobrun a susţinut, în sprijinul declarării acestor izvoare ca arii protejate, că ele sunt valori geologice, peisagistice, surse de aprovizionare cu apă curată a populaţiei pentru că nu sunt poluate şi întregesc patrimoniul localităţii, unde mai este şi un stejar secular de 500 de ani şi unde trăiesc mai multe specii de păsări şi animale ameninţate cu dispariţia. În baza unor proiecte pentru conservarea acestui patrimoniu, consiliile locale menţionate ar putea accesa şi fonduri europene nerambursabile. Stejarul secular din comuna Fălcoiu şi izvoarele de la Dobrun şi Grădinari au devenit arii protejate de interes