Dupa aproape sase luni de la demararea proiectului legii unice a salarizarii angajatilor din sectorul de stat, sindicatele si membrii Guvernului nu au reusit sa puna la punct o varianta finala. Astfel, sindicalistii au cerut o noua modificare a proiectului astfel incat maximul coeficientilor de ierarhizare sa ajunga la 12, fata de 15, cati erau pana in prezent. Pana acum, coeficientii au fost redusi de mai multe ori, initial cu procente de pana la 40%, ulterior scaderile fiind cuprinse intre 15 si 25%.
Potrivit proiectului de lege, pentru fiecare functie din domeniul public se stabileste un coeficient, care este inmultit ulterior cu valoarea salariului minim pe economie, in prezent de 600 de lei.
„Noi am propus o reducere a coeficientilor cuprinsi in segmentul 8,1 si 15 astfel incat in aceasta zona coeficientul maxim sa fie 12. Acest lucru ar putea afecta aproximativ 7.000 de persoane care ocupa pozitii foarte inalte, cum ar fi presedintele tarii sau presedintele Curtii Constitutionale", explica Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. El a mai spus ca peste doua zile va exista o noua varianta a legii unice a salarizarii.
Ultima forma a proiectului legii salarizarii unice, facuta publica in urma cu doua zile, propunea un coeficient de ierarhizare de 11,90 pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ceea ce inseamna un salariu lunar de 7.140 de lei, daca luam in considerare salariul minim pe economie, care este in prezent de 600 de lei. De asemenea, seful Statului Major General urma sa castige de 10,35 ori salariul minim pe economie, in timp ce un colonel ar fi castigat intre 5,2 si 6,7 salarii minime pe economie.
In ceea ce priveste invatamantul superior de stat, un rector ar putea avea un venit cuprins intre 8,15 si 8,45 salarii minime, in timp ce un profesor universitar, care are peste 40 de ani, poate castiga 7,60 salarii minime
Potri