Lacul Tarniţa întâmpină trecătorii cu recipiente de plastic plutitoare şi gunoaie care „se revarsă” în apă de pe versanţi. Natura sălbatică, liniştea, apele limpezi şi mai ales curăţenia sunt factori pe cale de dispariţie în cea mai apreciată zonă turistică din judeţ. Vezi o galerie foto cu mizeria ce pluteşte pe lacul Tarniţa
Clujul a cunoscut o dezvoltare imobiliară nu doar în zona urbană, ci şi pe malul lacului-bijuterie al judeţului Cluj. Odată cu apariţia cabanelor, vilelor şi chiar a palatelor pe malul lacului Tarniţa,după anul 1990, au apărut şi gunoaiele.
Citiţi şi:
Câte sticle din PET aruncă anual româniiDe ce nu funcţionează sistemul actual de colectare selectivă a PET-urilorCum scăpăm de sticlele din plastic ce sufocă RomâniaTârgu-Jiu: Strânge PET-uri ca să se întreţinăConstanţa: Litoral 2009 / Plajă printre peturi, pungi de plastic şi sticle de bere
La abundenţa şi varietatea deşeurilor care se găsesc în zonă contribuie şi turiştii sau clujenii veniţi de la oraş, mai ales vara, pentru a se scălda în apele lacului de acumulare.
Rezultatul: pungi, PET-uri, conserve sau chiar cutii de cremă pentru pantofi. Toate acestea formează un curcubeu plutitor, la capetele barajelor de pe lac.
„E plin lacul. Dacă mergeţi mai sus aveţi ce vedea, e plin de gunoaie”, ne-a spus Mihai Gherman, un clujean care se plimba ieri cu bicicleta în apropiere de barajul Tarniţa. Tânărul cunoaşte zona şi spune că observă adesea gunoaie în zonă. În opinia sa, de vină sunt oamenii, care aruncă deşeurile sau „le uită” când vin la iarbă verde. „Ploaia sau câinii le împrăştie pe versanţi şi apoi acestea ajung în apă”, ne-a explicat Mihai. De vină sunt şi cei care şi-au construit cabane şi vile în zonă, crede tânărul.
Două coşuri de gunoi la 13 kilometri
Deşeurile plutitoare sunt colect