* este bine, spun autorităţile, pentru că reprezintă cu 10% mai mult decât anul trecut * nenorocirea cea mai mare este la şcolile din mediul rural, unde numai 13% din unităţi au autorizaţii sanitare de funcţionare * o problemă destul de gravă este şi în mediul urban în ceea ce priveşte autorizarea grădiniţelor, pentru că doar 62% corespund normelor
Din cele 369 de locaţii din judeţul Brăila în care se desfăşoară cursuri ale sistemului de învăţământ, numai 123 au autorizaţie sanitară, a anunţat, ieri, în Colegiul prefectural, medicul Delia Râşnoveanu, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). O situaţie statistică realizată pe segmente ale sistemului a demonstrat că în mediul urban situaţia este mult mai bună decât în rural.
Nenorocirea cea mai mare este la şcolile din rural, unde numai 13% au autorizaţii sanitare de funcţionare (ASF). Motivele pentru care există această situaţie sunt multiple:
nu există apă potabilă, deşi este construită o reţea, nu sunt amenajate toaletele cu fosă septică sau numărul de cabine de la WC-uri nu este corespunzător normelor europene raportat la numărul de elevi. Medicul Delia Râsnoveanu a mai spus că sunt câteva situaţii unde există reţea de apă, dar analiza a ieşit prost pentru că prin ţevi nu circulă tot timpul apă. După începerea anului şcolar, când apa va circula în permanenţă, se vor reface analizele şi dacă va fi totul în regulă reprezentanta DSP a spus că va da autorizaţii sanitare.
O problemă destul de gravă este în mediul urban în privinţa grădiniţelor, nu sunt decât 62% care au autorizaţii sanitare. "Cele mai multe probleme sunt la grădiniţele care funcţionează la parter de bloc, nu au loc de joacă amenajat şi nu se poate da autorizaţie. Alte grădiniţe aveau autorizaţie, însă le-am retras-o pentru că, între timp, s-au supraaglomerat, iar altele vor intra în reabilitare. Probabil când se vor ter