Administraţia Obama se pregăteşte să renunţe la proiectul de apărare globală iniţiat de George W. Bush. Decizia ar putea avea raţiuni economice, dar şi politice, fiind o concesie făcută Moscovei. Există, însă, şi voci care susţin că scutul ar fi ineficient şi, deci, inutil. Administraţia Obama va renunţa la desfăşurarea elementelor scutului antirachetă în Polonia şi în Cehia, scrie cotidianul polonez “Gazeta Wyborcza”, citând mai multe surse de la Washington.
Citiți și:
Rusia ridică tonul în privinţa scutului antirachetă şi ameninţă din nouObama: scutul antirachetă nu poate proteja SUA de arsenalul strategic al Rusiei Scutul antirachetă, dispută fără final între Rusia şi SUA
Preşedintele Statelor Unite îşi propune să reexamineze proiectul de apărare globală lansat de predecesorul său George W. Bush pentru a contracara ameninţări din ţări precum Iranul.
„Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt absolut clare: în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, Guvernul SUA caută şi alte soluţii în afara bazelor din Polonia şi Republica Cehă“, este citat de ziar Riki Ellison, un lobby-ist al scutului.
De câteva sătămâni deja, administraţia testează reacţia Congresului privind o eventuală abandonare a planurilor de instalare a scutului, au declarat şi surse apropiate Capitoliului, citate de publicaţia poloneză.
Polonia, mai afectată decât Cehia
În 2008, Varşovia şi Washingtonul au ajuns la un acord cu privire la instalarea până în 2013, în Polonia, a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Acestea trebuiau cuplate cu o performantă staţie radar, amplasată în Cehia. În total, costurile proiectului s-ar fi ridicat la 120 de miliarde de dolari.
În Polonia, opinia publică a primit pozitiv proiectul de apărare globală, spre deosebire de cea