Tranzactiile speciale de 9,2 mil. euro derulate ieri, in primul sfert de ora al sedintei de tranzactionare, cu actiunile Bancii Transilvania (TLV) i-au luat prin surprindere pe investitori, pe brokeri, dar si pe sefii bancii.
In cateva minute au fost transferate 24,3 milioane de actiuni, reprezentand 2,3% din capitalul bancii, din punct de vedere valoric acestea fiind cele mai mari tranzactii realizate pe TLV de la listarea bancii in 1997.
Presedintele bancii si totodata principalul actionar, omul de afaceri Horia Ciorcila, a fost surprins sa afle despre aceste tranzactii, desi majoritatea brokerilor din piata sugerau ca insiderii bancii ar fi fost implicati in aceste operatiuni. "Sunt intr-o sedinta. Nu stiu nimic despre aceste tranzactii, acum aflu", a fost prima sa reactie cand a fost contactat de ZF. In ultimele luni, speculatiile privind intrarea unei institutii de credit puternice din strainatate in actionariatul bancii din Cluj s-au intetit, iar pe Bursa actiunile au crescut cu circa 41% in doua luni.
Cu toate acestea, reprezentantii bancii au negat toate zvonurile.
"Au fost in ultima perioada intrebari de la brokeri internationali. Sunt multe fonduri de investitii interesate sa reintre in piata. S-a vorbit in ultima perioada despre due-dilligence, dar nu suntem implicati in nimic de genul acesta", a declarat Ciorcila, care detine 5% din actiunile bancii.
Alaturi de Ciorcila, alti membri din conducerea bancii detin pachete semnificative de actiuni.
Claudiu Silaghi, membru in CA, detine circa 2,87%, in timp ce Robert Rekkers, directorul general, are circa 0,7%. Cel mai mare actionar al bancii este BERD, cu 15% din capital, in timp ce trei dintre SIF-uri detin pachete de circa 5%.
Actionarii Bancii Transilvania au pierdut un moment favorabil de a vinde institutia de credit in 2007, cand aceasta era evaluata pe Bursa la pes