Nascut in 1945, Silviu Negut este profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE) si la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE si autor de importante manuale si carti in domeniu, premiat in mai multe randuri. Cea mai recenta cartea a sa se numeste „Geopolitica. Universul puterii".
- Domnule profesor Silviu Negut, sunteti – si probabil nu ma insel – cel mai cunoscut geograf de la noi din tara, cu o activitate de decenii, asa ca puteti da un verdict cat de cat exact: cat pret se mai pune astazi, la noi, pe geografie?
- Greu de raspuns. Inclin, totusi, sa cred ca nu se pune mare pret. In primul rand este vina noastra, a geografilor, pentru ca nu stim sau nu ne putem face utili. Ne-am multumit – si o facem in continuare – cu mai mici sau mai mari realizari personale, fara sa ne gandim la ceva cu adevarat important, relevant, care sa trezeasca interesul factorilor de resort. La randul lor, acestia cauta calea cea mai facila, mimand studiile de fezabilitate, de exemplu, din care n-ar trebui sa lipseasca analizele geografice. Acesta este doar un aspect.
- De ce, totusi, in scoala geografia este atat de putin apreciata?
- Din varii motive. Unul ar fi deprecierea pe ansamblu a invatamantului romanesc. Un altul ar fi deprofesionalizarea meseriei de profesor. Tot mai multi dascali nu mai corespund standardelor in domeniu, sunt simpli functionari. N-au venit in acest domeniu pentru ca au chemare, ci pentru ca e mai usor, mai comod, sau cel putin asa cred ei. Doar cer, nu si dau.
Nu credeti ca, totusi, este nevoie de geografie? Daca istoria, de pilda, ne invata de unde venim, geografia ne spune unde suntem, care este ambientul natural, ce exista pe planeta noastra, daca ne mai suporta ea mult timp. Oare nu trebuie sa invete fiecare di