Insula e situată în apropierea localităţii Ostrov, la aproximativ 130 de kilometri de Constanţa. Un ţărm scăldat de apele Dunării, natură sălbatică, linişte cât cuprinde şi o cetate veche de mai bine de o mie de ani care coboară sub apele învolburate - la Păcuiul lui Soare descoperi o lume misterioasă. E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Constanţa, pe ruta Ostrov (DN3), către locul unde Dunărea începe să scalde tărâmul Dobrogei. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră şi jumătate.
Drumul străbate colinele dobrogene împodobite cu viţă de vie, culturi de floarea-soarelui, porumb, dar şi păduri. Peisajul este splendid. Tot pe acest traseu poţi face popasuri şi la alte obiective turistice: bisericuţele de cretă de la Murfatlar, monumentul Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, peştera unde se spune că a trăit apostolul Andrei, situată în apropiere de Ion Corvin.
Înainte de a ajunge la Păcuiul lui Soare, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid.
Printre hăţişuri
Descoperi o plajă cochetă, cu nisip fin, unde te poţi bronza în voie. Un peisaj de poveste. Dacă te încumeţi să porneşti printre tufişuri şi copaci vei descoperi cetatea. Zidurile vechi, construite din pietre imense, sunt acoperite de buruieni.
Printre hăţişuri, drumul e o adevărată aventură: fiecare pas e o victorie, iar fiecare piatră răsărită - o descoperire. Dacă mergi de-a lungul pietrelor ajungi din nou la Dunăre. Mai mult de trei sferturi din cetate e scufundată, iar dacă apa e limpede o poţi observa cu uşurinţă.
În unele locuri, D