Celebrul autor brazilian se va regăsi, începând de luni, în paginile ziarului „Adevărul“, unde va publica cinci articole preluate din cotidianul „O Globo“. Timp de o săptămână, scriitorul va ajunge la cititorii români prin textele sale în care încearcă să răspundă la câteva dintre întrebările universale cu care se confruntă umanitatea.
Una dintre figurile hiperactive din rândurile intelectualilor de astăzi, Coehlo (foto) îşi împarte timpul între romane, articole publicate prin diferite publicaţii din lume, conferinţe şi misiuni activiste, versuri pentru proiecte muzicale şi nenumărate alte „sporturi“ ale minţii.
De curând, a acceptat propunerea din partea Amnesty International de a contribui, alături de alţi 29 de scriitori, la un volum colectiv pe teme legate de libertate, lansat cu ocazia a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Departe de a se rezuma doar la „ograda“ ficţiunii, Paulo Coehlo, aşa cum demonstrează şi cele cinci articole ce urmează să fie publicate, începând de luni, în paginile ziarului „Adevărul“, este foarte implicat în cultivarea gustului pentru dileme şi întrebări filosofice.
În „Ce este fericirea?“, textul care urmează să deschidă seria celor cinci editoriale, nu face decât să transforme realitatea imediată, cu cele mai mici şi aparent banale detalii ale sale, într-o bună temă de reflecţie.
De altfel, aproape toate cărţile sale de până acum merg mai mult sau mai puţinj pe aceeaşi formulă: în spatele intrigii mai mult sau mai puţin fantastice aşteaptă să fie dezlegate nenumărate pilde.
Întorcându-se la straturi primordiale ale gândirii şi la mecanisme care declanşează reflexe demult uitate, Coehlo are forţa de a-şi contamina cititorii, invitându-i să desfacă firul vieţii cotidiene în cel puţin patru.