Tatăl porcilor din Brăila nu a venit singur la dezbaterea de joi, de la Casa Tineretului, pentru simplul motiv că se ştie cu musca verde pe căciulă. Toată această desfăşurare de forţă, de mobilizare a angajaţilor de la Complexul de Porci mi-a adus aminte de felul în care strângeau rândurile găştile de partid, atunci când unul dintre ei era chemat la Parchet. Veneau cu toţii braţ la braţ, în faţa Parchetului, chipurile ca să-l susţină moral pe cel anchetat, şi nu pentru a pune presiune pe procurori sau pentru a influenţa justiţia.
Din păcate, gaşca lui Caruz a câştigat detaşat întâlnirea de joi. Ba chiar şi-a permis să fie şi nesimţit, luându-i peste picior pe brăilenii care l-au rugat pe un ton civilizat să facă naibii ceva cu ferma de porci, numai' să nu mai dea duhoare la tot cartieru'. De fapt, cu ce s-a ales societatea civilă după dezbaterea de joi? Cu o mostră de obrăznicie din partea lui Caruz, cu o tonă de sfidare din partea primarului Simionescu şi a preşedintelui CJ Bunea Stancu şi cu multe promisiuni goale de la responsabilii de Mediu. Pun pariu că aşa se va întâmpla şi la a 14-a reuniune care se va face pe această temă, când mirosul de la Caruz va fi la fel de insuportabil.
Este bine însă că opinia publică a început să se antreneze (e drept că timid şi în număr mic) pentru a învăţa să protesteze faţă de acţiunile (faptele, persoanele) care afectează comunitatea locală.
Joi s-a luat atitudine împotriva putorii lui Caruz. Meciul a fost pierdut, dar antrenamentul civic a ieşit bine. Este un început, la naiba, căci nici Gică Hagi nu a lovit mingea perfect prima oară. Aşa că brăilenii au nevoie de cât mai multe astfel de antrenamente, şi poate peste câţiva ani autorităţile nu vor mai trata cu sictir nemulţumirile opiniei publice.
Revenind la subiectul Caruz, eu, unul, sunt consecvent, adică rămân la părerea mea, şi an