Agenţia de Prestaţii Sociale din Braşov este „bombardată“ zilnic de părinţi care vor să suplimenteze veniturile copiilor. Copiii românilor care muncesc legal în statele Uniunii Europene pot primi cuantumul alocaţiei de stat care se acordă în ţara unde lucrează părinţii. Potrivit Regulamentului European 1408, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca părinţii lor să lucreze legal în ţara respectivă.
Spre exemplu, dacă părintele lucrează în Spania şi copilul locuieşte în România, alocaţia se transmite în România. Altfel spus, dacă alocaţia din Spania este mai mare decât în România, statul respectiv plăteşte diferenţa. „ În fiecre zi primim câte 10-12 solicitări de compensare a alocaţiei cu cea din ţara unde lucrează părinţii. Facem faţă cu greu solicitărilor, mai ales că avem un singur angajat care se ocupă de preluarea acestor prestaţii, dar încercăm să nu-i dezamăgim pe braşoveni “, ne-a declarat Nicolae Bărdaş, directorul coordonator al Agenţiei de Prestaţii Sociale Braşov. Până acum, în jur de 800 de persoane au solicitat acest ajutor, în special persoane care lucrează în Italia şi Spania.
Pot alege suma cea mai mare
În situaţia în care părinţii lucrează în ţări diferite, iar copilul rămâne în România, aceştia pot alege alocaţia cea mai mare care se acordă în cele trei state. Dacă micuţii se mută cu părinţii într-un alt stat membru UE, se suspendă plata alocaţiei din România, urmând ca ea să fie plătită de statul în care s-au mutat.
Mai multe variante
Persoanele care doresc să solicite plata alocaţiei de stat sau a oricărei prestaţii sociale dintr-o altă ţară, trebuie să se adreseze instituţiilor competente de acolo. După completarea formularelor europene, dosarul este trimis în România