Nemulţumiţi de proiectul legii unice de salarizare pentru care guvernul a anunţat că-şi va asuma răspunderea în septembrie, magistraţii bucureşteni sunt hotărâţi să treacă la „măsuri drastice”. Sursa: Codrin Prisecaru
De luni, nu vor mai intra în sălile de judecată decât pentru a decide arestarea preventivă sau plasamentul minorilor.
Deşi prin demersul lor încalcă legea, magistraţii Tribunalului Bucureşti au anunţat, ieri, prin vocea vice preşedintelui instituţiei, Laura Andrei, că nu se vor mai pronunţa în cauzele aflate pe rolul acestei instanţe. Mai mult, sunt hotărâţi să boicoteze şi alegerile prezidenţiale, refuzând vehement să mai facă parte din birourile electorale.
Aceeaşi situaţie se va înregistra de marţi - odată cu sfârşitul oficial al vacanţei judecătoreşti - şi la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Justiţiabilii care au procese pe rolul acestei instanţe vor fi chiar mai ghinionişti decât bucureştenii nevoiţi să bată la uşile tribunalului. Motivul: cauzele lor vor primi termene de judecată la anul, după cum au ameninţat magistraţii. Mai grav este faptul că judecătorii vor fi susţinuţi şi de personalul auxiliar din instanţe (grefieri, arhivari, aprozi), care vor întrerupe şi ei orice contact cu publicul.
„Până acum, un judecător cu grad de curte de apel şi cu ani buni de experienţă încasa venituri lunare de aproximativ 8.000 de lei. «Mulţumită» noului proiect de act normativ, acestea se vor reduce le 5.000 de lei”, se plângea, ieri, unul dintre participanţii la Adunarea Generală a Judecătorilor de la CAB. Urmarea: nu doar că vor bloca instanţele, dar vor „sabota” cum se cuvine procesul electoral. „Nu ne vom limita doar la a nu face parte din birourile electorale, dar nu vom mai judeca nici eventualele contestaţii”, au susţinut aceştia.
Proteste pe termen nedeterminat