De 20 de luni proiectul bate pasul pe loc, antreprenorul intrând în faliment. În tot acest timp, activitatea în instanţe se desfăşoară din ce în ce mai greu, din lipsa spaţiului. Lucrările pentru construirea Palatului de Justiţie din Ploieşti au început în luna decembrie 1996 şi, în prezent, sunt departe de a fi încheiate, după ce din ianuarie 2008 nu s-a mai mişcat un şurub, deoarece antreprenorul general se află în procedură de faliment. Între acesta şi Tribunalul Prahova se poartă mai multe litigii, inclusiv sub aspectul valabilităţii contractului de execuţie. „Un litigiu vizează încetarea de drept a contractului de antrepriză, iar celălalt urmărim ca antreprenorul general să restituie documentaţia necesară întocmirii cărţii tehnice, rămasă în posesia lui“, a declarat vicepreşedintele Tribunalului Prahova, Alina Anton.
Planul iniţial
Conform planului, clădirea urma să fie compusă din subsol, subsol tehnic, demisol, parter şi cinci etaje, dispunând de 14 săli de judecată, iar în ceea ce priveşte facilităţile, urmau să fie asigurate separaţia circuitului personal - public – arestaţi, acesta fiind, în opinia magistraţilor, un principal obiectiv al realizării unei clădiri în care îşi desfăşoară activitatea o instanţă de judecată. În prezent s-au realizat sistemul de fundaţii şi subsolul în procent de 100%, iar structura de rezistenţă (suprastructura) în procent de 99% şi s-au început lucrările la finisaj exterior. Fondurile alocate până în acest moment sunt de 22.881.893,69 de lei, din care construcţii montaj 22.428.169,89 de lei.
Tema de proiectare pentru obiectivul Palatul de Justiţie, aflată în curs de elaborare de către Tribunalul Prahova în colaborare cu Curtea de Apel Ploieşti, urmează a fi avizată în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. După avizare, se vor putea demara procedurile or