Constructorul american de automobile General Motors (GM), pe care Berlinul vrea sa-l convinga sa cedeze filiala europeana Opel producatorului canadian de piese auto Magna, a cerut Germaniei sa excluda din acest aranjament financiar investitorii rusi GAZ si Sberbank, scrie Der Spiegel, citat de AFP.
"In ultimele saptamani, conducerea GM a cerut in mai multe randuri reprezentantilor guvernului german sa excluda investitorii rusi din consortiul Magna", sustine Spiegel, fara a cita insa nicio sursa, care adauga ca, "in acest fel, proiectul ar deveni mai acceptabil pentru Statele Unite".
Dar "negociatorii germani au refuzat", invocand intelegerile dintre cancelarul Angela Merkel si presedintele rus Dmitri Medvedev, potrivit sursei citate.
In ultimele zile, liderii germani nu si-au ascuns supararea legata de evolutia dosarului Opel. Cancelarul conservator Angela Merkel, dar si vicepremierul social-democrat Frank-Walter Steinmeier au subliniat ca salvarea Opel este o prioritate pentru Germania.
GM nu a anuntat inca nicio decizie in privinta celor doua oferte pe care le are in prezent pentru Opel: Magna, alaturi de Sberbank si GAZ, si fondul de investitii RHJ.
Berlin si-a afirmat in repetate randuri preferinta pentru oferta prezentata de Magna. Constructorul american de automobile General Motors (GM), pe care Berlinul vrea sa-l convinga sa cedeze filiala europeana Opel producatorului canadian de piese auto Magna, a cerut Germaniei sa excluda din acest aranjament financiar investitorii rusi GAZ si Sberbank, scrie Der Spiegel, citat de AFP.
"In ultimele saptamani, conducerea GM a cerut in mai multe randuri reprezentantilor guvernului german sa excluda investitorii rusi din consortiul Magna", sustine Spiegel, fara a cita insa nicio sursa, care adauga ca, "in acest fel, proiectul ar deveni mai acceptabil pentru S