Natiunile Unite au subestimat costul real al adaptarii la schimbarile climatice prin care trece planeta, ce ar putea depasi suma de 215 miliarde de euro pe an, pana in 2030, arata un studiu al cercetatorilor britanici.
Pretul pe care il va plati intreaga omenire pentru adaptarea la schimbarile climatice ar putea sa devina astfel de trei ori mai mare decat cel calculat de Conventia ONU pentru Schimbarilor Climatice (UNFCCC), care estimase ca in urmatorii 20 de ani acest cost va ajunge la maxim 70 de miliarde de euro, potrivit The Independent.
"Daca privim atent sectoarele pe care UNFCCC le-a studiat, putem estima ca pretul platit pentru adaptare va fi de doua sau de trei ori mai mare, iar daca includem aici si sectoarele economice pe care ONU nu le-a luat in calcul, costul real ar putea fi mult mai mare", a declarat profesorul Martin Parry, autorul principal al studiului "Evaluarea costurilor adaptarii la schimbarile climatice".
"Sumele de bani puse pe masa la Copenghaga vor reprezenta un factor cheie in semnarea unui acord asupra schimbarilor climatice prin care trece planeta, insa estimarile anterioare au subestimat grav fondurile necesare", a mai precizat Parry.
Adaptarea la schimbarile climatice presupune cheltuieli suplimentare pentru apararea impotriva inundatiilor, construirea sistemelor de irigatii, tratarea unor boli tot mai puternice si mai raspandite, precum si pentru inlocuirea cladirilor si a infrastructurii afectate de cresterea temperaturilor sau a nivelului apelor.
Calcule facute pe genunchi!
Expertii ONU au incercat sa contabilizeze costurile masurilor ce vor trebui luate de guvernele lumii, insa raportul lor a fost intocmit sub presiune, intr-un timp extrem de scurt si fara supervizarea cercetatorilor independenti, a mai explicat profesoriul.
"Multe din estimarile ante