Pentru femeile moderne, a fi ceva mai „bărbate“ decât suratele lor poate aduce atât beneficii, cât şi o mulţime de dezavantaje. În sfârşit, ne putem lua adio de la mitul „gâsculiţei“ blonde şi naive. Lumea sportivă, şi nu numai, îşi pune întrebări în legătură cu sexul lui Caster Semenya, atleta de 18 ani din Africa de Sud, care a câştigat medalia de aur la proba de 800 de metri la recent încheiata ediţie a Campionatului Mondial de atletism de la Berlin. Ea trebuie să dea socoteală acum în faţa unui comitet de experţi convocat de Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF), care îi vor lămuri „problema de gen“.
Comitetul este alcătuit dintr-un ginecolog, un endocrinolog, un psiholog, un specialist în medicină internă şi unul în probleme de gen şi transgen (atunci când identitatea de gen a unei persoane este incompatibilă cu sexul biologic) şi pot trece chiar luni întregi până când Semenya va şti dacă îşi poate păstra medalia de aur.
Deşi adolescenta este vizibil prea musculoasă şi colţuroasă pentru o femeie, apropiaţii ei nu au nici un dubiu că este de sex feminin. Din câte se pare, mai multe analize efectuate înainte de campionatele mondiale au scos la iveală faptul că atleta ar avea un nivel de testosteron de trei ori mai mare decât al unei femei normale şi se apropie destul de mult de nivelul de hormon întâlnit la bărbaţi.
Un hormon pentru reuşită
Dincolo însă de uimitoare performanţe sportive, cum poate o femeie să exploateze cât mai bine prezenţa în exces a hormonului masculin în propriul corp? Studii recente au demonstrat că un nivel mai ridicat de testo-steron le-ar facilita doamnelor o carieră de succes în finanţe. O echipă de cercetători a descoperit că testosteronul, care în cazul ambelor sexe contribuie la creşterea spiritului competitiv, a poziţiei dominante şi, în acelaşi timp, măreşte încrederea şi diminuea