Gospodinele susţin că murăturile preparate de ele costă mai puţin decât cele din supermarket şi sunt mai sănătoase.
CITEŞTE ŞI: Artizanatul din murături, atracţie turistică
Vânzătorii din cele două pieţe din Suceava duc dorul sezoanelor de acum câţiva ani, când aveau clienţi cu duiumul. Pentru că rafturile supermarketurilor sunt pline de borcane cu murături, tradiţia conservării alimentelor pentru iarnă a pierdut teren.
„Orice gospodină trebuie să pună murături pentru iarnă. Este mult mai ieftin decât la magazin şi dacă ştie să le pună cum trebuie, ies foarte bune”, a spus Aneta Zahariuc, pensionară.
Comercianţii de legume şi fructe îşi susţin cu ardoare produsele fără chimicale şi coloranţi. „Legumele noastre sunt ecologice, folosim îngrăşământ de grajd şi toate produsele au gust, nu ca la magazin”, a declarat Maria Şalgău, agricultor. Interesul scăzut pentru conservele de casă se vede şi din faptul că oamenii nu mai cumpără cantităţi mari. „Înainte de deschiderea supermarketurilor, aveam clienţi care cumpărau legume de toamnă cu sacii. Acum, chiar şi cei care pun murături vin cu sacoşele de rafie”, adaugă agricultorul.
De când au apărut supermarketurile, câştigul pieţarilor a scăzut la cel puţin jumătate faţă de acum doi-trei ani. „Piaţa a ajuns acum un loc pentru cei săraci. Cine are bani, se duce la magazin şi-şi cumpără de toate. Noi avem însă clienţii care ştiu ce înseamnă o mâncare cu gust”, a încheiat comercianta.
Supermarketurile sunt mai atractive
Murăturile creează o distanţă şi mai mare între generaţii. Sucevencele în vârstă au un dinte împotriva tinerelor, care preferă să cumpere murături din supermarket, decât să conserve singure legumele pentru sezonul rece. „Când eram tânără, nu te măritai dacă nu erai o bună gospodină. Acum, la cum se mărită fetişcanele astea, e mai important să ştie să danseze la bară decât