Cartea are peste trei secole vechime şi a fost salvată de la distrugere, pe vremea dictaturii comuniste. Alături de muzeu şi biblioteca publică, Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Brăila este instituţia care păstrează şi conservă cele mai valoroase documente referitoare la istoria acestor ţinuturi binecuvântate, adevărate comori spirituale.
La loc de cinste în colecţiile îngrijite de arhiviştii brîileni se află celebra „Biblie a lui Şerban Cantacuzino” de la 1688, adevărat monument de limbă literară românească.
„ Este prima Biblie integral românească. A fost salvată de la distrugere de către fostul director al Arhivelor, profesorul Nicolae Mocioiu, în timpul dictaturii comuniste. Cartea fusese aruncată la maculatură şi urma să fie transformată în celuloză ”, ne-a precizat Ştefania Botez, consilier în cadrul instituţiei.
Cartea este intitulată, în originalul scris cu caractere chirilice, „ Biblia adecă dumnezeiasca Scriptură ale cei vechi şi cei noao leage toate care s-au tălmăcit dupre limba elinească spre înţelegerea limbii româneşti cu porunca preabunului creştin şi luminatului domn Ioan Şărban Catacozino Basarab Voevod şi cu îndemnarea d-lui Costadin Brâncoveanul marele logofăt, Bucureşti, noiembrie 1688 ”.
Este singura existentă la Brăila şi printre puţinele păstrate în colecţiile din ţară. Biblia are coperta originală din piele maro ornată, fiind supusă unui proces de restaurare care a durat zece ani.