Turdenii petrec trei zile cu vinuri şi bucate locale. Sectorul ocupat de producătorii de alimente sănătoase constituie unul din punctele de atracţie ale evenimentului.
Centrul municipiului Turda este ocupat de câteva zeci de tarabe cu mâncăruri şi băuturi. Unul dintre punctele de atracţie al Zilelor Municipiului Turda îl reprezintă producătorii locali de mâncare sănătoasă. Coada cea mai mare s-a înregistrat la butoaiele producătorului de vinuri Marius Moldovan. Acesta le-a adus trecătorilor must din producţia din acest an şi vin de soi din producţia anilor trecuţi, fetească, muscat, pinot.
Turda reintră pe harta vinului
Moldovan nu a putut să rămână prea mult, fiind prins cu culesul strugurilor. Tânărul fermier a declarat că a demarat de puţin timp producţia pe cele peste 30 de hectare ale fostului IAS Poiana, după ce a reuşit achiziţia acestuia. Moldovan a deschis o cramă şi pregăteşte îmbutelierea vinului sub denumirea tradiţinală de Hangaş, care există încă în anul 1860. „Vom avea o cramă pentru degustarea vinurilor chiar în mijlocul podgoriei, cu pensiune, pentru turişti“, a afirmat Moldovan. Alt stand de succes este cel al apicultorilor Anton şi Irina Kepes. Cei doi soţi deţin peste 200 de familii de albine, cu care merg în pastoral la toate culturile de sezon.
„Prefer să-mi vând mierea direct, că engrosiştii dau preţuri de mizerie. În Austria producătorii primesc de la reţele în jur de 5 euro pe kilogram, iar la noi doar în jur de un euro. Nu ştim ce e aceea o duminică liberă, muncim mult, dar nici nu rămânem cu mierea de la un an la altul“, ne-a spus Kepes. E supărat că nu găseşte suficient sprijin la asociaţie. „A trebuit să mă înscriu la Asociaţia din Mureş, să pot primi subvenţia de la APIA“, ne-a spus Kepes.
Producători maramureşeni
Din Maramureş a venit un reprezentant al producătorului de mezeluri Ioan Tătăran din Lăpu