Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal pentru instigare la fals intelectual şi luare de mită, ar fi trebuit să se prezinte, ieri, la Parchetul General, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă faptele pentru care este învinuit.
Însă, Înalt Preasfinţia Sa Teodosie a cerut amânarea, invocând faptul că şi-a angajat un nou avocat care trebuie să studieze dosarul. La începutul scandalului, înaltul ierarh a fost apărat de Paula Iacob, Daniel Ionaşcu şi Dan Frangeti, cei trei avocaţi care au participat şi la prima conferinţă de presă, organizată imediat după publicarea informaţiilor incriminatoare de cotidianul România Liberă. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale a arhiepiscopului pe 25 august. Acesta este anchetat alături de alţi doi preoţi din Constanţa. Este vorba despre Bogdan Chiriluţă, consilier personal al Înalt Preasfinţiei Sale Teodosie, urmărit penal pentru luare de mită şi Emil Brăescu - pentru fals intelectual. Primele audieri au avut loc pe 30 iulie, la Parchetul General. Ulterior, într-o emisiune difuzată la nivel naţional, pe 22 august, Înalt Preasfinţia Sa a declarat că a ajuns la concluzia că ar fi greşit mergând la Parchet să dea declaraţii. Într-un comunicat al Arhiepiscopiei se arată că „Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Teodosie, al Tomisului, indiferent de speculaţiile pe care mass-media şi le poate îngădui, în goana după senzaţional, în calitate de cetăţean al acestei ţări şi de slujitor al Bisericii Ortodoxe, acceptă această cercetare cu demnitate şi, ştiindu-se nevinovat, are încredere în demersurile Justiţiei române, pentru stabilirea adevărului". De asemenea, se face referire şi la prezumţia de nevinovăţie, consfinţită de Codul de Procedură Penală.
Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal pentru instigare la fals intelectual şi luare de mită, ar fi trebuit să se prezinte, ieri, la Parchetul Gene