Serviciile publice europene nu au mai organizat preselecţii. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă consideră că, pe fondul crizei economice, fiecare stat îşi protejează forţa de muncă. Deşi şi-au depus cereri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prahovenii nu au mai avut oferte de muncă din străinătate. Peste 180 de persoane s-au înregistrat în baza de date a AJOFM pentru a munci în alte ţări şi aşteaptă să fie contacţi de reprezentantul Agenţiei. Majoritatea domeniilor în care prahovenii vor să lucreze în străinătate sunt agricultură, industrie şi îngrijitori la domiciliu.
Mai puţine locuri de muncă în străinătate
De la începutul anului şi până în prezent, şi-au găsit de lucru peste hotare doar 62 de persoane, cu aproximativ 70% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Toţi prahovenii au plecat printr-un acord bilateral încheiat de ţara noastră cu Spania, pentru a munci în domeniul agricol. “Anul acesta a fost încheiat un acord bilateral cu Spania, la care au participat 185 de persoane, din care au fost admise 62”, ne-a declarat Sorina Florescu, purtător de cuvânt al AJOFM Prahova.
În ceea ce priveşte reţeaua serviciilor publice de ocupare europeană – Eures – un alt mijloc prin care se ofereau locuri de muncă prahovenilor, Sorina Florescu a declarat că în 2009 nu a avut loc nicio selecţie. “Faţă de anul trecut când au existat selecţii pentru Anglia şi Spania, acum, pe fondul crizei, fiecare ţară îşi protejează forţa de muncă şi nu au mai fost oferte”. “Am venit să mă interez dacă există oferte de lucru în alte ţări. Eu sunt şomer de aproape un an de zile şi aici nu am reuşit să găsesc nimic de lucru care să îmi asigure un trai cât de cât decent împreună cu familia”, ne-a spus Ilie Rică.
Asistenţă şi consiliere gratuită
Cei dornici să obţină un loc de muncă în