Oamenii de ştiinţă au făcut tot posibilul pentru a descoperi ce se ascunde în spatele celor cinci simţuri ale omului, numai că simţul olfactiv se pare că nu şi-a dezvăluit toate misterele.
În urma unor experimente efectuate de o echipă de cercetători americani, s-a descoperit că nările pot să îşi facă una alteia concurenţă şi că, în plus, acestea au o oarecare autonomie. Cum? Este foarte simplu. S-a constatat că, dacă fiecare nară este expusă unui parfum diferit, persoana percepe cele două mirosuri alternativ, fără a le simţi vreodată combinate. Aceasta este cea mai surprinzătoare descoperire pe care oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rice din Houston au făcut-o recent în ceea ce priveşte caracteristicile simţului olfactiv. „În loc să simtă amestecul de mirosuri, oamenii le percep alternativ şi disociat. Totul se întâmplă ca şi când nările s-ar afla într-o permanentă competiţie“, a rezumat doctorul Denise Chen descoperirile făcute de echipa sa.
Cum a decurs experimentul
Până acum, mare parte din experimentele efectuate în privinţa simţului olfactiv considerau nasul ca un tot unitar. Denise Chen şi Wen Zhou au fost primii oameni de ştiinţă care au studiat modul în care nările împart „sarcina“ de a percepe mirosurile. „Această nouă metodă de abordare a sistemului olfactiv deschide perspective foarte promiţătoare“, au recunoscut colegii de breaslă ai celor două cercetătoare.
Laboratoarele de ştiinţe neurologice, care fac teste ce implică mirosul, au de obicei la dispoziţie aproape două sute de parfumuri. Pentru experimentele sale, Denise Chen a ales două mirosuri foarte diferite: cel de trandafir şi cel de butadienă, care se găseşte în special în cerneala markerelor groase. Cele două parfumuri au fost alese tocmai pentru a nu exista nici cel mai mic risc să fie confundate de subiecţi. Experimentul a scos în evidenţă foarte clar