Încrederea investitorilor şi consumatorilor în economia României a scăzut în august pentru a 11-a lună consecutiv, trasă în jos de pesimismul consumatorilor şi dificultăţile din sectorul construcţiilor, potrivit unui studiu al Comisiei UE.
În acelaşi timp, în UE indicele încrederii este în creştere de cinci luni. Indicele pentru economia românească a înregistrat ultima creştere cu 11 luni în urmă, în luna septembrie a anului 2008, de la 101,3 la 104,8, începând să scadă din octombrie. Economia românească a primit astfel una dintre cele mai scăzute „note” din UE, reiese din concluziile studiului, indicele încrederii plasând România pe poziţia a 20-a.
Prin contrast, indicele încrederii în economia UE a urcat la 80,9 în august, de la 75 în iulie. Ultimul declin al indicelui pentru UE a fost înregistrat în martie. Componentele indicelui sunt încrederea din industrie (40%), servicii (30%), construcţii şi retail (5% fiecare), precum şi percepţia consumatorilor asupra situaţiei economice, cu 20%.
Industria şi construcţiile, pe tobogan
Nici managerii români nu sunt prea optimişti. Potrivit Institutului de Statistică, pentru perioada august-octombrie, managerii se aşteaptă la o reducere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, scădere în sectorul de construcţii şi o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul şi servicii.