175 de manifesări muzicale se vor desfăşura între 30 august şi 26 septembrie. Dintre acestea, 37 vor avea loc la Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu. La Bucureşti, Festivalul Enescu va fi găzduit de Ateneul Român, Opera Naţională, Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Radio şi Piaţa George Enescu.
Mai citeşte şi: VIDEO Festivalul Enescu, maratonul muzicii
Ediţia din acest an, cea de a XlX-a a Festivalului George Enescu, la care vor participa muzicieni din 40 de ţări, a intrat, conform cotidianul britanic „The Independent”, în topul celor mai importante evenimente de acest gen din lume.
Festivalul va include şi evenimente muzicale în aer liber, în Piaţa George Enescu, iar de la 30 august se va desfăşura tradiţionalul Concurs Internaţional George Enescu.
Opera „Oedip” deschide festivalul
Spectacolul inaugural va avea loc mâine seară, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale, cu opera enesciană „Oedip”.
Spectacolul este o coproducţie a Theatre du Capitol du Toulouse şi a Operei Naţionale Bucureşti, cu participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale din Bucureşti, dirijori Pinchas Steinberg şi Stelian Olaru.
„Oedip” va mai putea fi vizionat şi la data de 2 septembrie 2009.
Alte spectacole de operă şi balet care vor avea loc la Opera Naţională sunt „Otello” de Verdi, „Manon Lescaut” de Puccini, „Macbeth” de Verdi, „Celan, teatru muzical în şapte scene”, de Ruzicka şi „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.
La Teatrul Naţional sunt programate două spectacole cu baletul „Cenuşăreasa” de Prokofiev.
Întâlnirea cu cei mai renumiţi compozitori este prilejuită de secţiunea „Mari orchestre ale lumii”.
În aceste spectacole vor fi prezentate creaţii de Beethoven, Bruckner, Enescu, Stravinski, Şostakovici, Rachmaninov, Paganini, Ceiakovski, Mussorgski, Ravel, Lalo, Saint-Saens, Mahler, Schumann, Strauss, Debussy, H