A doua rectificare bugetară a anului a fost operată de Guvern, sâmbătă, 29 august. Măsura este luată după ce Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în luna martie. În urma acestei rectificări, veniturile bugetare depăşesc 31% din Produsul Intern Brut, adică aproape 160 de miliarde de lei.
A doua rectificare bugetară a anului a fost operată de Guvern, sâmbătă, 29 august. Măsura este luată după ce Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în luna martie.
În urma acestei rectificări, veniturile bugetare depăşesc 31% din Produsul Intern Brut, adică aproape 160 de miliarde de lei.
Cheltuielile totale se cifrează la 39% din Produsul Intern Brut, mai exact 194 de miliarde de lei, raportat la un Produs Intern Brut prognozat la aproape cinci sute de miliarde de lei.
Majorarea ţintei de deficit bugetar vine pe fondul unei scăderi a veniturilor la bugetului consolidat în acest an cu peste 17 miliarde de lei, adică 3,5% din PIB. De vină ar fi scăderea veniturilor încasate din TVA (patru miliarde de lei), contribuţii sociale (cinci miliarde) şi venituri nefiscale (patru miliarde de lei).
Cheltuielile bugetului consolidat sunt reduse cu aproximativ cinci miliarde de lei. Inflaţia pentru acest an este estimată la 4,3%.
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea spune că fără această rectificare, deficitul bugetar ar fi depăşit 8%.
În urma rectificării, Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei are un buget mai mic cu 347 de milioane de lei, Ministerul Educaţiei - 154 de milioane, cel de Finanţe - 205 de milioane, Ministerul Sănătăţii - 113 milioane, Ministerul Mediului - 108 milioane, Ministerul Tineretului - 78 de milioane, cel al Comunicaţiilor - 43