Cu un candidat formal la alegerile pre zi denţiale, UDMR se poziţionează deja pentru turul al doilea, refuzând să intre într-un curent împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Sursa: EVZ
1 /.
Ţinta Uniunii, admisă public ieri de predintele UDMR, Marko Bela, este revenirea cât mai rapidă la guvernare.
Reprezentanţii maghiarilor nu s-ar grăbi însă să pună umărul la încercarea liberalilor de a răsturna guvernul, prin moţiune de cenzură, înainte de alegeri, preferând mai degrabă intrarea la Palatul Victoria pe mâna preşedintelui a les în noiembrie.
Marko: ar fi bun un nou guvern. După prezidenţiale
„Eu cred că ar fi un fel de ipocrizie să afirm că pe noi nu ne interesează participarea într-un guvern. Ne interesează. În acelaşi timp, avem condiţii foarte serioase. În primul rând, eu le-aş recomanda tuturor, dacă se gândesc la un nou guvern, să se gândească după prezidenţiale. Sunt considerente de ordin tactic. Dar după alegerile prezidenţiale, sincer, ar fi benefic pentru toată ţara dacă s-ar schimba guvernul”, a declarat Marko, la Târgu-Mureş.
Condiţiile sale pentru intrarea într-o nouă formulă de coaliţie sunt mai mult formale: „pârghiile necesare pentru a realiza unele aspecte din programul UDMR” şi „o majoritate parlamentară”.
Prima variantă, oferită de PNL prin vicele Relu Fenechiu - care a anunţat, joi, intenţia liberalilor de a depune o moţiune de cenzură la momentul asumării răspunderii guvernului pentru un pachet de legi în septembrie - este privită fără entuziasm de UDMR.
„Deocamdată avem informaţii, nu şi texte. Se vorbeşte despre reducerea agenţiilor. E ceva urgent, dacă într-adevăr va fi un lucru coerent, s-ar putea să nu ne împotrivim. (...) În cazul legii educaţiei, dacă proiectul este acceptabil pentru UDMR, vom analiza dacă merită să-l atacăm prin moţiune de ce