S-a instalat la marginea drumului ca să-şi vândă strugurii. De nouă ani pune pe tarabă cele mai dulci soiuri de struguri care se coc în Banat. Profil
Nascut. 4.04.1957, Răşinari.
Studii. Şcoala Generală, Răşinari.
Experienţă. Producător de struguri
Acum aproape un deceniu, Stanca Curescu şi-a întâlnit marea dragoste. Un bărbat din Recaş i-a furat inima şi pentru el femeia s-a mutat la sute de kilometri depărtare de casa în care a crescut, din Răşinari, o localitate de lângă Sibiu. Nu-i pare rău că a făcut o astfel de alegere pentru că şi-a construit o viaţă aici, o viaţă printre struguri.
„La mine acolo, la Sibiu, e tradiţia cu oieritul. Aici m-am învăţat cu strugurii”, a spus zâmbind femeia. Şi-au cumpărat casa în Recaş pentru că aici aveau o moştenire. Familia ei a primit de la bunici trei hectare de vie, care urcă şi coboară pe dealurile de lângă localitate. „Mi-am cumpărat casa şi ne-am mutat aici pentru că am ne-au lăsat din moşi strămoşi via şi trebuia să o lucrăm”, a mai spus femeia.
Soiuri alese la tarabă
Are taraba de nouă ani şi imediat după ce se coc strugurii o scoate la strada mare, ca să vândă din recoltă. Doamna Stanca vinde cel mai bine strugurii roşii. „Asta-i soi Hamburg, aşa îi zice. E cel mai aromat strugure şi se vinde cel mai bine”, a spus Stanca Curescu, arătând spre lădiţa cu struguri. Femeia vinde kilogramul cu cinci lei, dar spune că cei care vin pe acolo sunt nemulţumiţi şi spun că e prea mult. „Mai mult se uită, spun că e scump, dar pe noi nu ne întreabă nimeni câte zile am stat în vie şi pe ce călduri ca să îi aducem aici”, a spus fără prea mult entuziasm femeia.
Munceşte de zor pentru struguri buni
Cele trei hectare de viţă de vie trebuie muncite aproape tot timpul anului. „Aici le-am învăţat pe toate, de unde să ştiu eu,