Lipsa banilor, depresiile, anumite medicamente precum antihistaminicele, dar şi obezitatea pot afecta dorinţa sexuală. O varietate de factori psihologici şi fiziologici pot afecta libidoul.
La români, principalul motiv al scăderii apetitului sexual se leagă de stresul vieţii de zi cu zi, însă şi factori precum lipsa intimităţii, pastile cum sunt cele pentru controlul tensiunii sau prea puţin somn pot declanşa astfel de reacţii.
Criza economică şi libidoul
„Prima cauză pentru care libidoul scade la români este ceea ce în termeni largi se cheamă stres cotidian. Există evenimente activatoare, cum ar fi lipsa banilor, iar modul în care se răspunde la acest eveniment este problema. De multe ori răspundem inadecvat, mai mult emoţional decât raţional. Stresul, în general, cu tulburări afective precum depresie, anxietate şi atac e panică, scad libidoul. În criza prin care trecem, problemele de acest gen sunt din ce în ce mai acute, iar femeile le recunosc mai degrabă decât bărbaţii”, explică Cristina Leviţchi, psihoterapuet la cabinetul Sensart din Bucureşti.
Cei care sunt mai eficienţi atunci când lucrează sub stres prezintă un risc mai mare să aibă şi probleme cu dorinţa sexuală.
Problemele nerezolvate în relaţie reprezintă o altă motivaţie frecventă a pierderii libidoului. Pentru femei, în special, apropierea emoţională este un ingredient major al dorinţei sexuale. Comunicarea deficitară sau trădările sunt bariere clare în calea dorinţei sexuale.
Antidepresivele şi contraceptivele, pe lista neagră
Apetitul sexual mai este diminuat şi de medicamentele precum antidepresivele, pastilele pentru controlul tensiunii, antihistaminicele, contraceptivele orale (unele studii spun că ar putea avea o legătură, altele nu), chimioterapia, medicamentele pentru HIV sau progesteronul sintetic. Schim