Aparatul livrează produs proaspăt la cerere, de orice sumă şi la orice oră. De o săptămână, automatul de lapte „lucrează” non-stop, exact ca în Austria, locul de unde a fost importată ideea.
Dacă în alte oraşe din România sau din străinătate, automatele de lapte sunt ceva banal, în Baia Mare, primul asemenea aparat a fost instalat abia în urmă cu o săptămână. Reticenţi la idee, băimărenii au privit în primele zile cu neîncredere „maşinăria”, dar când s-au lămurit despre ce este vorba, au lăsat laptele pe raft la supermarket, pentru cel de la dozator.
Idee importată din Austria
Laura Andor, proprietarul aparatului, este de loc din Rodina, o localitate aflată la aproape 50 de kilometri de Baia Mare. Are în gospodăria proprie şapte vaci, de la care mulge zilnic aproximativ 80 de litri de lapte. „Din asta am trăit până cum dar nu se mai poate. Preţul plătit de stat este mult prea mic”, a explicat femeia. Pentru că de la stat primea doar 0,85 de lei pentru fiecare litru de lapte livrat, femeia a decis să-şi înceapă afacerea ei cu lapte. „Am văzut un aparat din ăsta în Austria şi am zis că şi la noi ar fi bun unul din ăsta”, a continuat Laura Andor. Întoarsă acasă, femeia a început să caute pe Internet, s-a interesat să vadă cum şi-ar putea achiziţiona un asemenea aparat. Căutările ei au fost încununate de succes la scurt timp. A găsit aparatul la o firmă din Elveţia, l-a comandat şi într-o lună, mergea deja după el.
Afacere de succes
După prima săptămână, Laura Andor spune că a ieşit în câştig. „În primele două zile am adus mai puţin lapte, să văd cum prinde ideea, dar după ce am văzut că se vine tot, am prins curaj şi am dublat cantitatea”, arată maramureşeanca. Toată afacerea a costat-o aproximativ 10.000 de euro, la care se mai adaugă alţi 135 pe care trebuie să-i plătească anual la primărie drept chirie pentru