Inaugurată acum 20 de ani, în prezenţa lui Andrei Pleşu, Galeria de Artă, a fost considerată un centru de rezistenţă culturală Pe atunci aceasta era numita frecvent „academia de trei zile de la Bistriţa“
Despre „Arcade 24“ se spune ca ar fi cea mai frumoasă galerie de artă din ţara. Este un loc unic, ce reuneşte 17 ateliere de creaţie şi o galerie pentru expunere. A fost inaugurată acum 20 de ani, în prezenţa lui Andrei Pleşu, iar de-a lungul timpului a căpătat reputaţia unui centru de rezistenţă culturala. Era frecvent numita, în cercurile culturale din România, „academia de trei zile de la Bistriţa“.
Un loc vizitat de Noica şi Steinhardt
Locaţia a fost dobândită, în 1988, de către un grup de artişti animaţi de o adevarată mişcare intelectuală şi artistică: Oliv Mircea, Miron Duca, Grigore Bradea, Vasile Tolan, Virgil Raţiu, Virgil Ciomoş, Adriana Barna, Domniţa Petri. În jurul lor, s-au constituit „Saloanele Rebreanu“. Oliv Mircea confirmă că în spaţiul ei s-au consumat întruniri, dezbateri pe teme politice şi culturale, întâlniri cu artişti care nu aveau voie să se pronunţe în altă parte, discutii pe temele cele mai delicate ale culturii române. Acest lucru a adus galeriei din Bistriţa faima unui centru de rezistenţă culturală. Pragul ei a fost călcat în mod frecvent de oameni ca Noica, Steinhardt sau Paleologu.
Artiştii sub arcade
Galeria de Artă poartă numele de „Arcade 24” din 2006. A fost botezată astfel pentru că este situată la numărul 24 şi pentru că este adăpostită de arcadele complexului Sugălete, un monument emblematic pentru Bistriţa. Galeria este ultimul imobil din Şirul Sugălete şi singurul care a păstrat destinaţia tradiţională a complexului: camerelede la etaj servesc de ateliere şi depozite, iar porticul de la stradă asigură „desfacerea mărfii”. De-a lungul pereţilor Galeriei de Artă s-au