Sediul Companiei Aeriene „Banat” va fi la Timişoara. Cele două aeroporturi, cel din Timişoara şi cel din Arad, vor fuziona, numai dacă aceasta va fi voinţa comunităţilor locale, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc Sursa: Adi Pîclişan
Mesajul şefului CJ Timiş a fost lansat cu o zi înainte de termenul impus de premierul Emil Boc ministrului Transporturilor pentru a prezenta guvernului decizia de implicare a autorităţilor din teritoriu în acest proiect.
Constantin Ostaficiuc spune că decizia de comasare a celor două aerogări trebuie luată de comunităţile locale, şi nu de primari.
„Nu e decizia celor doi doi primari ci va fi decizia comunităţilor locale dacă vor să se aseze la masa tratativelor în vederea constituirii noii companii. Le sugerez celor doi primari să-şi vadă de problemele oraşelor lor, iar consiliilor locale să decidă dacă doresc sau nu să fie la masa tratativelor”, a declarat şeful CJ Timiş.
Potrivit liderului din Timiş, nu s-a pus problema fuziunii forţate a celor două aeroporturi şi nici nu s-a stabilit ca sediul noii companii va fi în Arad, la fel cum amenajarea unui nou aeroport la Orţişoara este “o invenţie”.
Istorie
În 1997 Traian Băsescu, în calitate de ministru al Transporturilor, a propus descentralizarea aeroporturilor, trecerea lor la autorităţile locale, considerând că acestea sunt mai în măsură să se ocupe de ele. Un număr de 13 aeroporturi din ţară, printre care şi cel arădean, trec în gestiunea consiliilor judeţene.
Doar patru aeroporturi (Timişoara, Constanţa, Otopeni şi Băneasa) rămân la Minister, ele fiind considerate de interes strategic. În prezent la aeroportul Timişoara Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiuni., iar restul ţin de Fondul Proprietatea.
În ultimul deceniu Ministerul Transp