Bucureştenii devin din ce în ce mai preocupaţi de mediu şi de resursele irosite, implicându-se tot mai des în acţiuni de voluntariat. Unul dintre proiectele primite cu braţele deschise de tinerii „eco” este „Copacul de hârtie”. Acesta reciclează hârtia, iar cu banii obţinuţi cumpără puieţi. „Sunt 3.000 de voluntari înscrişi, dar din păcate nu pot fi folosiţi toţi la acţiunile de plantat. E o energie care se va pierde. De aceea colaborez şi cu alte organizaţii şi, atunci când e posbil, transfer voluntari de la noi la alte acţiuni”, spune Claudia Catană, coordonatoarea proiectului. Ea alege voluntarii din baza de date în care oricine se poate înscrie accesând site-ul www.copaculdehartie.ro.
„Pentru una dintre acţiuni am avut nevoie de 150 de persoane. Cu o săptămână înainte am trimis un mail către 500 de persoane înscrise în baza de date, ca să fiu sigură că voi acoperi locurile. În doar 25 de minute am avut pe mail confirmări şi lista completă de voluntari”, povesteşte Claudia.
Hârtia se transformă în copăcei
Voluntarii de la „Copacul de hârtie” strâng lunar între 20 şi 30 de tone de hârtie, de la aproximativ 100 de abonaţi, în special persoane fizice. Hârtia este dusă la un centru de colectare, iar cu banii obţinuţi cumpără puieţi pe care îi plantează în parcuri şi în zone despădurite.
Lucrurile nu sunt însă aşa simple. Voluntarii care merg la sediile firmelor partenere pot face asta numai în timpul lor liber, iar colectarea materialelor implică, pe lângă timp, şi alte resurse, cum ar fi maşina şi benzina. „Cred că e bine să-i oferi omului informaţii şi el să decidă ce fac mai departe.
El alege dacă vrea să fie eco, sau iubitor de animale şi să acţioneze în consecinţă”, spune coordonatoarea proiectului. Printre firmele care participă la proiect se numără fime mici, grădiniţe şi licee, companii mu