Fiica brăilencei Maria Albuleţ, este prima jucătoare a României care a primit distincţia de mare maestră internaţională a şahului şi este legată de Brăila prin Turneul Internaţional de Şah “Memorialul Maria Albuleţ”, aflat la cea de-a doua ediţie.
Marina Makropoulou a început să se familiarizeze cu şahul încă din clasele primare, însă i-a desluşit misterele după ce a împlinit 12 ani. Pasiunea pentru şah a moştenit-o din familie, mai exact de la mama ei, dr. Maria Albuleţ, care s-a născut şi a crescut în Brăila, oraş care a devenit de suflet şi pentru Marina.
Vicecampioană olimpică, dr. Maria Albuleţ s-a născut la Brăila pe 16 iunie, 1932. A fost prima jucătoare din România care
a obţinut titlul de maestră internaţională şi a cucerit de trei ori titlul de campioană naţională la senioare.
Pe 19 ianuarie 2005, dr. Maria Albuleţ a încetat din viaţă la Ploieşti. Aceasta a fost înmormântată la Brăila, în oraşul său natal. " Mama îmi vorbea atât de frumos despre şah. Am iubit şahul aşa cum m-a învăţat mama. Am făcut şi volei şi înot dar m-am oprit la şah ", povesteşte Marina.
Regimul comunist nu i-a mai permis sa joace pentru Romania
Marina Makropoulou este prima jucătoare a României care a primit distincţia de mare maestră internaţională a şahului.
Avea doar 20 de ani pe atunci şi îşi aminteşte cu mult entuziasm de acel moment mai ales că şi mama ei, brăileanca Maria Albuleţ a primit titlul de maestră internaţională a României. Alături de echipa României, a obţinut locul II la Olimpiada de la Lucerna, Elveţia, din 1982.
"A fost un rezultat foarte bun pentru noi ”, a adăugat şahista.
În 1986, fiica regretatei vicecampioane olimpice, dr. Maria Albuleţ s-a căsătorit şi s-a stabilit în Grecia. Doi ani mai tâziu a aflat că numai poate juca şah pentru România. @N