FLAGRANT. Infractorii care ţepuiesc străinii prin această metodă s-au înmulţit, iar Poliţia Capitalei a creat un birou special. Sursa: Northfoto
Pentru că numărul „maradoniştilor” s-a înmulţit, Poliţia Capitalei a în fi inţat un birou specializat pe acest tip de infracţiune. Ideea n-a fost rea pentru că rata de rezolvare a reclamaţiilor a crescut spectaculos. „Maradona” e o formă de înşelătorie căreia îi cad pradă, în principal, cetăţenii străini. Nu se ştie care e originea termenului, fiind un nume de cod inventat de infractori. Pentru o maradonă e nevoie de un comando de trei-patru persoane.
Primul ţepar ia în vizor oameni care par turişti veniţi din străinătate, numiţi argotic „centauri”. Îi întreabă unde e un anumit hotel sau un obiectiv turistic. Când se convinge că aceştia sunt străini, „maradonistul” dă semnalul şi apar imediat doi-trei acoliţi care prezintă în grabă legitimaţii false de la diverse instituţii de control (poliţie, Garda Financiară etc.). Aceştia cer prezentarea documentelor la control, sub diverse pretexte, şi iau la puricat portofelele victimelor. Motivul invocat este depistarea banilor falşi.
„Maradona”, pe autostradă
Cel mai spectaculos caz din ultimii ani este al unei bande formate din trei bărbaţi care au folosit toată vara o maşină cu girofar pe autostrăzile Bu cureşti - Piteşti şi Bucureşti - Constanţa. Cristian Demetriade (52 de ani), din Bucureşti, oprea maşinile şi se dădea drept comisarşef.
Sub pretextul unui control de rutină, îi dădea jos din maşină şi împreună cu ceilalţi doi se apucau de percheziţionat în autoturism. Apoi, după ce le verificau cetăţenilor străini şi banii, „pentru a nu fi falşi”, sustrăgeau valuta şi o înlocuiau cu un teanc de bancnote de un leu. Astfel, în câteva săptămâni au reuşit să păcălească două familii de turci de la care au luat peste 12.00