Expoziţii de fotografie, paradă de kimonouri, origami, aranjamente florale, origami şi multe alte tradiţii japoneze, precum servirea ceaiului, sunt prezentate, în Capitală, până la 6 septembrie. Părinţii au venit în număr mare la Muzeul Satului ca să-i înveţe pe cei mici cultura japoneză. „I-am adus pe copii pentru a afla mai multe despre Japonia. Până acum, nu ştiau mai nimic“, spune Magda Roşioara, mamă a doi copii. Mara, în vârstă de şapte ani, era lângă mama sa, foarte bucuroasă că a venit la muzeu. „Îmi place foarte mult origami. Am o carte, dar nu am înţeles prea bine cum să fac. Acum sper că o să-mi explice ei“, a spus ea fericită.
De asemenea, Andrei era un băiat fericit pentru că va putea admira arta culinară niponă. „Am venit să văd cum gătesc şi să gust din toate preparatele. Îmi place foarte mult cum arată mâncarea lor“, a spus băiatul, în vârstă de 9 ani.
La eveniment, organizatorii români au fost ajutaţi de cei de la Japan Culture Advance Team. Voluntarii veniţi din Japonia vor preda cursuri de origami, ikebana (arta aranjamentelor florale), kirigami şi shodo (arta caligrafiei). „Am făcut şi coregrafie japoneză, iar oamenii au fost foarte încântaţi“, a spus Yimiko, un voluntar japonez în vârstă de 31 de ani.
Printre voluntari se află şi tineri români, admiratori ai culturii nipone. „Am venit special din Constanţa pentru a putea da o mână de ajutor organizatorilor“, spune Bianca Ghiţescu, în vârstă de 21 de ani. La cursurile de artă japoneză s-au înscris prin telefon foarte mulţi participanţi.
„Ieri au fost în jur de 2.000 de persoane, care au participat şi au urmărit cu atenţie spectacolul de muzică. Au cântat la două dintre instrumentele tradiţionale, shamisen şi kodo“ a spus Cătălin Voinea, unul dintre iniţiatorii acestui proiect. El a adăugat că astăzi aşteaptă un număr mai mare de persoane.