Zona de sud a Austriei, Steiermark, poate să fie un model ideal pentru dezvoltarea turistică a Banatului.
Fermierii austrieci din Sudsteiermark imbină perfect viaţa normală într-o gospodărie de la ţară cu exploatarea podgoriilor şi găzduirea turiştilor.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Numai la coada vacii suntem la fel
Grajdul în care se adăpostesc noaptea vacile familiei Adam, din zona Groeklein-Leibnitz, nu se deosebeşte cu nimic de orice grajd din orice gospodărie bănăţeană, de pe Valea Almăjului, până în ţara făloşilor gugulani. Dacă te-ai putea teleporta în acest loc, în timp ce Hanness Adam mulge vacile cu mâna goală, într-o vadră de plastic, ai jura că ai în faţă un bănăţean din Moceriş, Teregova, sau Dognecea, unde se mai cresc animale ca acum 200 de ani.
Din păcate pentru noi, mulsul vacilor este singurul lucru pe care îl au în comun ţăranii bănăţeni cu cei austrieci din partea de sud a zonei Steiermark. Restul reprezintă diferenţa de mentalitate, ca de la cer la pământ, care a dezvoltat regiunea agricolă austriacă într-o zonă în care turismul se face cu precizie germană, fără să fie neglijat nici cel mai mic detaliu dar, în acelaşi timp, fără ca natura să fie deranjată cumva de industria de vacanţă.
Vârful dealului, la 20 de minute de autostradă
Familia Adam cazează turişti încă din anii `80. Gospodăria în care au amenajat pensiunea „BiohofAdam” se află aproape pe vârful unuia dintre sutele de dealuri din Sudsteiermark, o regiune viticolă aflată în sudul Austriei, la graniţa cu Slovenia. În termeni rutieri aproape 900 de kilometri despart dealurile cu podgoriile bănăţene de la Recaş de dealurile pe care îşi câştigă existenţa familia Adam.
Aproape toată distanţa se poate parcurge pe autostradă. Mai puţin cei 140 de kilometri de la Recaş până