Ajuns de tânăr în breasla măcelarilor, Gheorghe Săftoiu, ţine cu tărie de activitatea care a o practică şi acum după 40 de ani de când a intrat în prima măcelărie. La momentul actual este omul reprezentativ al breslei măcelarilor din Mehedinţi fiind şi purtătorul de steag al acesteia. Gheorghe Săftoiu s-a născut la 20 de km distanţă de Drobeta Turnu Severin, într-o familie unde a învăţat că munca este brăţară de aur. Cu tatăl coleg de clasă la Şcoala de cizmari din Bucureşti cu atunci viitorul preşedinte al ţării, Nicolae Ceauşescu, şi mama o ucraineancă ce vindea pe străzile Bucureştiului anilor 1944, a putut vedea realizările unor oameni care au preţuit munca.
,,După ce vreme de 14 ani am avut modele demne de urmat în părinţii mei, am venit în Turnu Severin pentru a continua studiile gimnaziale, şi a mă califica într-o meserie. Pentru mine cursul de măcelar făcut timp de un an la Abatorul din Turnu Severin, sub îndrumarea doamnei inginer Plopeanu, a pus în sufletul meu dorinţă şi drag faţă de meseria de măcelar, şi chiar a hotărît pentru mine cursul vieţii care aveam să-l urmez.” Gheorghe Săftoiu a mers înainte cu o singură ţintă aceea de a-şi urma profesia care o începuse la Abatorul Turnu Severin, aceea de măcelar.
Greutăţile oricărui început
Deşi a terminat cursuri specifice pentru meseria de măcelar, pentru a profesa între măcelari, trebuia mai mult decât o simplă şcoală, trebuia să ai un nume de măcelar. Şi cum nu-l avea şi l-a câştigat în timp prin muncă, abilitatea de a-şi asuma riscuri şi dedicare. ,,Nu a fost uşor, fiindcă pentru a putea profesa la acea vreme era ceva mai greu, şi anume dacă nu erai din breasla măcelarilor, adică nu te născusei din familie de măcelari cu tradiţie, era aproape imposibil să lucrezi în halele de carne din Severinul anilor 70. Îmi amintesc că am lucrat prima lună în hala de carne