Capul Caliacra este un promontoriu lung şi îngust, cu stânci verticale de 70 de metri care se ridică brusc din Marea Neagră, aflat în Dobrogea de Sud, Bulgaria, la 60 de kilometri nord-est de Varna. Sursa: Andreea Dogar
Coasta este abruptă şi accidentată, cu poteci bătute care se apropie periculos de marginea stâncilor roşiatice, îmbrăcate în muşchi gălbui şi ierburi uscate. Marea înspumată se loveşte de bolovanii din apa albastră şi limpede, iar zidul din bolovani al cetăţii medievale îşi înalţă crenelurile deasupra promontoriului. Numele de Caliacra este de origine greacă şi înseamnă "promontoriu frumos".
Capul Caliacra în imagini
De cum ajung la capul Caliacra, vizitatorii văd un obelisc alb ce înfăţişează două fete ce se prăbuşesc. Monumentul, denumit Poarta celor 40 de fecioare, este dedicat celei mai cunoscute legende a locului. Se spune că 40 de fete bulgare, pentru a nu fi prinse de otomani, au preferat să-şi lege părul împreună şi să sară de pe stânci în Marea Neagră.
Pentru a vizita promontoriul, turiştii trebuie să plătească trei leva (aproximativ 1,5 euro). Obiectivul principal este fosta reşedinţă fortificată a lui Dobrotici, din secolul al XIV-lea, ale cărei ruine închid şi astăzi accesul spre capătul promontoriului (la Capul Caliacra era capitala Principatului de Karvuna).
O altă legendă a locului este cea a Sfântului Nicolae, patronul marinarilor. Povestea spune că el alerga pentru a scăpa de urmăritorii otomani, iar Dumnezeu făcea ca pământul de sub el să fie tot mai lung, pentru ca sfântul să poată scăpa. Astfel, spune legenda, s-a format Capul Caliacra. Sfântul a fost însă capturat, iar o capelă a fost construită aici în 1993, simbolizând morâmântul său, exact în vârful promontoriului ce se deschide deasupra mării.
Caliacra este şi o rezervaţie